Hondenbelasting onwettig?

Er is een landelijke actie gestart tegen de hondenbelasting, dit initiatief is genomen door Gary Yanover. Het doel van de actie is om zo spoedig mogelijk het afschaffen van hondenbelasting in Nederland te realiseren. Hondenbelasting is een oneerlijke belasting en dateert vanaf de middeleeuwen.

Dit zijn de feiten omtrent hondenbelasting:

  • Gemeenten mogen hondenbelasting heffen maar zijn daartoe niet verplicht!
    Deze bevoegdheid wordt verleend onder art. 226 van het Gemeente Wet
  • Hondenbelasting is geen doel belasting. Gemeenten zijn dus niet verplicht om de opbrengst aan honden faciliteiten te besteden. De opbrengst verdwijnt in de algemenen middelen van de gemeente en komt ten goede aan alle inwoners van de gemeente
  • De hond is de enige huisdier in Nederland waarover belasting geheven wordt
  • Gemeenten mogen geen Katten-, Paarden-, Duiven-, Kippenbelasting heffen omdat daarvoor ontbreekt een wettelijke basis
  • Per 1 januari 2013, telt Nederland 408 gemeenten. 122 gemeenten heffen geen hondenbelasting

 

Hondenbelasting
Op 24 januari 2013 heeft het Gerechtshof in Den Bosch uitspraak gedaan in een hoger beroep procedure. Deze uitspraak is van belang voor hondenbezitters omdat het gerechtshof is van mening dat hondenbelasting heffen t.b.v. de algemene middelen in strijd is met Art. 1 van de grondwet!
Hondenbelasting mag alleen gebruikt worden ten behoeve van honden. Omdat de desbetreffende gemeente dat niet deed, was het innen in strijd met het gelijkheidsbeginsel en dus in strijd met Artikel 1 van de Grondwet. De rechter vernietigde de aanslag hondenbelasting. Ook werd de gemeentelijke verordening door het gerechtshof “verscheurd”.
Hondenbelasting mag wel indien de opbrengsten gebruikt wordt t.b.v. de hond.

Mede door deze opgezette actie hebben de volgende gmeenten het heffen van hondenbelasting opgeshort: Utrechtse Heuvelrug, Sint-Michielsgestel en Den Bosch.

Zelf bezwaar aantekenen bij uw gemeente: klik hier

Bron (meer informatie): Stophondenbelasting