Bajka (Sylwia)

Silwia, nu Bajka (= sprookje of verhaaltje in het Pools).

En ze doet haar naam eer aan, het is een echt sprookje. We hadden haar natuurlijk ook kadootje kunnen noemen, want dat is zij voor ons, maar we vonden ‘prezent’ niet zo leuk klinken.

Toen wij haar foto zagen op internet waren wij ineen klap verliefd. Van binnen wisten we gelijk, zij wordt het. Grappig hoe dat werkt, meteen weet je:het is goed! Meteen contact opgenomen en al op 14 maart werd zij bij ons voor de deur ‘afgeleverd’,
wat een luxe. Alles ging perfect, hoewel we konden merken dat een huis nieuw voor haar was, blijkbaar altijd op straat geleefd? Ze heeft de eerste nacht heerlijk rustig in de bench geslapen. Met onze oudere hond Biba (11) ging het prima, gelukkig
accepteerde ze de nieuwkomer.Ik had 3 weken vrij genomen en kon me dus volledig
op de honden richten. Ik moet zeggen, ideaal.De volgende dag hebben we Bajka lekker gewassen,dat kon zij niet zeggen hoor, want dit gefriemel vond zij echt niet leuk. Persoonlijke verzorging was ook nieuw, aaien, friemelen en borstelen, oef wat eng! Maar inmiddels is zij hiervan een dankbaar ontvanger. Ze stelde zich steeds meer open en werd steeds minder bang en onzeker.

Ook met Biba samen gaat het prima. Onze Biba was wat krakkemikkig, te dik en heeft artrose. Nu is ze afgevallen en door de enorme spierontwikkeling heeft ze veel minder last van haar gewrichten. Ze is vrolijk en energiek, zoals je op de foto hiernaast kunt zien! Deze twee dames hebben inmiddels hun eigen speelkleed en speelgoed en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt om te bepalen wie er hier nu eigenlijk hoger in rang is. Vooralsnog is dat Biba, met vlag en wimpel. Voor Bajka is dat heel prettig, zij leert ontzettend veel van Biba en krijgt hiervan meer zelfvertrouwen. Leuk om te zien hoe zij zich ontwikkeld.

Met het oog daarop een cursus gedaan bij Hondentrainingscentrum Rotterdam, clickertraining,inmiddels Cum Laude afgerond (tienen en twee negens), de beste van de klas.Nu de vervolgcursus in het Kralingse bos, vol met joggers, paarden en honden, genoeg afleiding!

Bajka is een voorbeeldige hond, rustig in huis, vriendelijk naar alle mensen, vindt de auto geweldig,gaat mee winkelen, op visite, uit eten, naar het cafe en het is een absolute schoonheid om te zien. Waar we ook komen, we trekken meteen de aandacht en worden altijd aangesproken.

Nu is onze Biba ook een schoonheid van hetzelfde type, dus als we met deze dames op pad zijn,komen we aan aandacht niets te kort. Leuk om te vertellen waar ze vandaan komen, Biba uit Turkije (Stichting AAI) en Bajka uit Polen (Dutchy Adoptions).

Ze zit goed in haar velletje, en is van 18 naar 20 kilo gegroeid. Ze heeft door het vele wandelen een flinke spiermassa ontwikkeld en ze is niet zo mager meer. Ze eet prima, ze krijgt droge brokken en dat is al een feest, maar er is zoveel meer. Bedelen doet ze niet maar heel soms, in een onoplettend moment, weet ze iets te stelen (pakje kaas of boter!) en smikkelt dit dan met smaak op. Wij ontdekken dit vaak pas door de lege rondslingerende verpakking. Beter opletten dus!

Met andere honden is het af en toe wat lastig en weet ze niet goed hoe te reageren, ze benadert ze nogal dominant, staart omhoog, oren naar voren. Ze is niet agressief maar eerder onzeker, dus daar werken we aan. En met wild is het een ongeleid projectiel. Ziet of ruikt ze een konijn of een fazant, phew…., blik op oneindig, verstand op nul en gaan….. dus daar werken we ook aan.Geduld is een schone zaak! Het is trouwens wel grappig om te zien hoe ze daar in opgaat. Neus op de grond en volgen maar, naast dat spoor er bestaat niets anders meer. Bij ons in het bos maakte ze het wel erg bont, daar groeien volop brandnetels, bramen en berenklauw. Zij ziet op een zekermoment een fazant en duikt volop met vier poten in al die prikkels om vervolgens daarin een paarminuten rond te springen. Uiteraard heeft zij hiervan de rest van de middag last gehad, gelukkig geen doorns of wonden maar ontzettende jeuk onder haar pootjes. We hebben de rest van de middag in de regen gewandeld voor verkoeling van de jeuk, en ik moet zeggen, dat werkte prima. Ze heeft dit nooit meer gedaan gelukkig.

Zij is wat jonger dan wij dachten, ze is ‘getaxeerd’ op 1,5 tot 2 jaar, de dierenarts was trouwens ook erg van haar verschijning onder de indruk. Die leeftijd kunnen wij inmiddels wel plaatsen, ze is in haar ‘lefgozer’-periode (volgens het boek van Jan Fennel) aangeland, deze begint rond de 18 maanden. Ze is nu duidelijk aan het bepalen wat haar rangorde is en ze wordt inmiddels wat eigenwijzer en vertoont alle kenmerken die in het boek staan. We merken dit ook aan Biba, zij moet Bajka vaker haar plaats wijzen en harder haar best doen. We weten hoe we hier mee om moeten gaan dus dat komt helemaal goed. Zo kunnen we een boek vol schrijven over onze beide dames.

Dutchy Adoptions, bedankt voor deze lieverd.

Wanda en alle vrijwilligers, ontzettend bedankt,zonder jullie toewijding hadden wij onze Bajka nooit ontmoet en had ons leven niet deze kleur gekregen.

Jasper Blom en Linda Jager.

Sylwia5
Sylwia4
Sylwia3
Sylwia2
Sylwia1
previous arrow
next arrow
Sylwia5
Sylwia4
Sylwia3
Sylwia2
Sylwia1
previous arrow
next arrow
Shadow